• VESELÉ VIANOCE!

          • Nech sa Vám splnia tajné priania,

            nech anjeli Vaše cesty chránia

            a problémy nech sa od Vás stránia.

            Krásne a veselé Vianoce! 

            Nástup žiakov do školy po vianočných prázdninách je  8. januára 2024                   / v pondelok/

          • Vianočné koledovanie

          • Dnes sme spolu vinšovali a koledy rozdávali. Potešili sme celú obec, nebudete nám veriť vôbec:0)

            Na koniec dňa sme si posadali a vianočný punč, medovníčky vychutnali.

          • Vianoce v MŠ

          • Vianoce sme v MŠ oslávili,

            vianočný punč pripravili

            a z darčekov sa deti veľmi potešili ...

          • Zdobíme medovníky

          • Po upečení medovníkov sme sa na krúžku Šikovníček a v ŠKD v stredu 20.12.2023  zamerali na ich ozdobovanie polevou. Na túto činnosť sa žiaci mimoriadne tešia, keďže vedia, že to robia pre seba, aby im medovníčky na vianočnom posedení viac  chutili.

          • Vianočné koledovanie

          • Šťastie, zdravie, pokoj svätý, vinšujeme Vám...

            V predvianočný čas sa našou obcou ozývajú koledy a vinše, ktoré si pripravili naši žiaci pre ľudí, ktorí čakajú na túto našu tradíciu. V utorok 19.12.2023 sme navštívili spoločnosť Kameňolom Olcnava.

          • PEČENIE MEDOVNÍKOV V ZŠ

          • Cesto sme pripravili, ruky si zamúčili, krásne medovníky vykrojili a na plech položili.

            Radosť bola veliká, veď to bola dobrota.....

            V piatok 15.12.2023 sme už tradične v predvianočnom čase spojili sily a z cesta, ktoré nám pripravila milá pani školníčka vykrajovali chutné medové dobroty. V školskej kuchyni sa o ich pečenie postarali naše tety kuchárky. Na krúžku Šikovníček si ich ozdobíme a potom na vianočnom posedení ochutnáme. Všetkým za pomoc ďakujeme!

          • Výlet do Košíc

          • Planetárium si žiaci ZŠ užili, niečo nové sme sa o vesmíre naučili a na vianočných trhoch nakúpili.

            V utorok 12.12.2023 sa naši žiaci zúčastnili exkurzie v technickom múzeu v Košiciach. Po prehliadke múzea a planetária si naši žiaci pozreli centrum Košíc a vianočné trhy. 

          • ĽUDOVÉ ZVYKY NA SVIATOK SVÄTEJ LUCIE

          • ​​Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.

            Lucie prichádzajú a všetko zle vymetajú.

            Tento deň naši predkovia považovali za najväčší stridží deň. Povráva sa, že vtedy mohli ľudia vidieť lietať na metlách strigy. Pred zavedením gregoriánskeho kalendára bol 13. december považovaný za najkratší deň v roku.

            Verilo sa, že Lucia bola  najväčšou bosorkou a že v noci sa stretávajú  vospolok všetky strigy. Už deň pred Luciou sa odporúčalo dobre najesť cesnaku, aby ochránil jedinca  pred zlými duchmi.  Cesnakom sa zvykli natierať aj vráta maštalí, aby sa pred čarami  uchránil  aj statok.

            Na Luciu sa dievky poobliekali do bielych plachiet a s pomúčenými tvárami chodili po dedine.  Búchali na dvere a bez dovolenia vošli dnu. Husím krídlom omietli steny, štetkou ich obielili a tým symbolicky vyhnali zlo z domov. Tieto zvyky však v súčasnosti pretrvali len na niektorých dedinách. Niekde  v noci pred 13. decembrom chlapci kradnú z domov brány a kontajnery, ktoré potom skrývajú.

            S dňom sv. Lucie sa spájajú aj rôzne ľúbostné čary. Dievčatá si vtedy starostlivo pripravili 13 lístkov, na ktoré napísali mená chlapcov srdcu milých  a každý deň jeden lístok spálili. Meno, ktoré zostalo na poslednom lístku, malo byť menom budúceho manžela.

            Najznámejšia ľudová múdrosť hovorí: „Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.“ Ľudia zvyknú robiť rôzne úkony, ktoré majú chrániť ich majetok, zdravie a lásku. Aj dnes ešte môžeme na vidieku večer na Luciu stretnúť dievčatá zahalené v bielych plachtách a s husacím pierkom v ruke, ktorým z vás symbolicky zmietnu zlé sily. Chlapci zasa chodievajú po domoch s reťazou vinšovať hojnosť hospodáreniu a domáci ich obdarujú slaninkou alebo drobným peniazom. Mládenci si od Lucie do Štedrého dňa vyrábali drevený stolček, avšak bez použitia klincov, a na polnočnej omši sa na neho postavili. Potom uvideli všetky bosorky v dedine. Zachrániť pred nimi sa mohli tak, že keď utekali, sypali za seba mak.
            Na Luciu treba jesť pre zdravie cesnak a cibuľu a dom sa pokropí svätenou vodou na ochranu pred zlými silami. Tento deň sa nesmie do domu pustiť cudzia žena, a tiež by sa nemalo nič darovať či požičiavať, nesmelo sa šiť, ani priasť. Na Luciu, podobne ako na Barboru, si dievčatá dávali do vázy čerešňové alebo jabloňové vetvičky, a pokiaľ do Štedrého dňa vykvitli, zaručene ich stretla láska.

          • Mikulášska besiedka

          • Na Mikuláša sme sa veľmi tešili

            a čerta sme poriadne vystrašili...

            Sladkú odmenu sme dostali,

            veď sme celý rok rodičov počúvali...

            Dňa 5. decembra 2023 v predvečer sviatku sv. Mikuláša si naše deti pripravili pre vzácnu návštevu darček v podobe kultúrneho programu, s ktorým vystúpili v kultúrnom dome v Olcnave o 16:00 hod. Po privítaní Mikuláša v našom KD, krátkom občerstvení, sme spoločne "zasvietili obecný vianočný stromček", aby sme radostnejšie očakávali tohtoročné Vianoce. 

          • Od Ondreja do Vianoc

          • Divadelné predstavenie v Smižanoch

            Dňa 29.novembra 2023 sme navštívili kultúrny dom v Smižanoch za účelom divadelného predstavenia s názvom Od Ondreja do Vianoc. S našimi školákmi sa ho zúčastnila aj staršia skupina našich predškolákov z MŠ.

          • Vybíjaná v Smižanoch

          • Na turnaji v Smižanoch sa žiaci ZŠ zúčastnili, sily si s deviatimi družstvami vymenili a na šiestom mieste sa umiestnili.